Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Estetika: menas ir pasaulio patirtis

20.00 €
+0.50 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
9786094250347
Leidimo metai:
Būklė:
Nauja
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Algis Mickūnas (g. 1933) – lietuvių kilmės filosofas, Ohajo (JAV) universiteto profesorius. Mokslinius straipsnius dažniausiai spausdina anglų kalba, pagrindinį dėmesį skiria fenomenologijai ir egzistencializmui. Bent vieną kartą per metus profesorius lankosi Lietuvoje rengiamose konferencijose, skaito viešas paskaitas studentams ir savo kolegoms.

„Estetika: Menas ir pasaulio patirtis“ – straipsnių rinkinys apimantis daug įvairių temų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo neturi nieko bendra. Tai Friedricho Nietzsche's Retorinė estetika, Moritzo Geigerio teiginiai apie menų objektyvumą, pirmapradę jų sąlygą – aesthetics, t.y. menų kokybinių plotmių, kosminio suvokimo rėmus ir net estetinį žmogaus klaidingumo aiškinimą. Bet tokiuose temų skirtumuose, anot filosofo, glūdi menus – ir ne tik menus – aprėpianti patirtis: joks menininkas, poetas, rašytojas, mokslininkas nepradeda veikti taip, lyg patirtų pasaulį iš išorės. Viso menų kokybės – spalvos, figūros, kalbos metaforos, poetiški posakiai, lankstūs dinamiški šokiai – pasirodo kartu, tik pasaulį persunkiančios šviesos, tamsos, šešėlių, jų įtampos bei tylos, garsų sąmbūrių ir jų nutolstančių šmėklų skambesy

...Menas yra pasauliškas, o ne daiktiškas, jaudinantis, o ne moralizuojantis, transcenduojantis, bet nekylantis virš daiktų ar net virš viso pasaulio. Per knygos straipsnių įvairovę knygoje mėginama suvokti pasauliškus fenomenus, atvertus menininkų, nors jų menai skirtingi. Žmogaus, kuriam menas padėjo pajausti tokius fenomenus, gyvenimas niekada nebesustabarės į daiktišką būklę: jis nebegalės ištverti savo, kitų ir daiktų uždarumo ir įsijungs į tylų kosminį spalvingų garsų šokį... (Algis Mickūnas).

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (469)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (11806)