Knygoje archeologiniu, botaniniu ir socialiniu ekonominiu aspektu atskleidžiama stebėtinai ilga ir intriguojanti „dievų maisto“ istorija, prasidedanti Meksikos džiunglėse maždaug prieš 4000 metų. Vėliau šokoladas, actekų naudotas kaip valiuta, per Ispaniją pasiekė ir Europos krantus bei greitai tapo mėgstamiausiu aristokratų gėrimu. XIX a. dėl industrializacijos ir masinės gamybos šis gėrimas prarado jį gaubusią mistinę aurą... Kol mūsų laikais buvo iš naujo įvertintas.
„Tikroji šokolado istorija“, kurią parašė antropologė, maisto istorikė Sofija Ko ir jos vyras, antropologijos profesorius emeritas Maiklas Ko, sužavėjo daugybę saldumynų mėgėjų ne tik įdomios ir patikimos informacijos gausa, bet ir sklandžiu pasakojimu, patraukliomis iliustracijomis.