Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Neapleisk, tėvynės, Dieve

24.99 €
+0.50 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
Nenurodytas
Leidimo metai:
Būklė:
Gera
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Teresė Rubšytė Ūksienė, 2016 m.

Gimė 1931 m. birželio 14 d. Bučių kaime Laukuvos vlsč. Tauragės apskrityje. Mokėsi Šiauduvos ir Nevočių pradinėse mokyklose, Laukuvos ir Skaudvilės gimnazijose, Laukuvos vidurinėje mokykloje. Vilniaus ir Šiaulių pedagoginiuose institutuose.

Už paramą Laisvės kovotojams ir eilėraščius pogrindžio partizanų leidiniuose, 1953 m. balandžio 25 d. Teresė Rubšytė buvo areštuota ir tų pačių metų gale Pabaltijo karinio tribunolo nuteista 10 metų laisvės atėmimo ir 5 metus tremties, be teisės grįžti į Tėvynę. Kalėjo Archangelsko ir Permės sričių lageriuose. Į laisvę grįžusi 1956 m. vasarą, dirbo mokytoja Varnių rajono Jaunodavos septynmetėje ir Nevočių devynmetėje mokyklose, buvo Šilalės vakarinės mokyklos konsultacinio punkto vedėja.

Teresė Ūksienė daug metų dirba neįtikėtinai platų visuomeninį darbą, dalyvauja Lietuvos mokytojų literatų “Spindulio” draugijos, Tėviškės pažinimo, Žemaitijos rašytojų, Žemaičių kultūros organizacijų veikloje, priklauso Šilalės rajono literatų klubui “Versmė”, taip pat yra ilgametė Tėvynės sąjungos LKD partijos Šilalės rajono skyriaus narė, nuo 2007 m. Šilalės rajono savivaldybės tarybos narė.

Nuo 2005 m. yra Lietuvos Politinių Kalinių ir Tremtinių Sąjungos(LPKTS) Šilalės filialo pirmininkė, įdeda daug pastangų saugant pasipriešinimo kovų paveldą, dirba šioje srityjje švietėjišką darbą.

Už nuopelnus Lietuvai LPKTS Teresė Ūksienė apdovanota Pasipriešinimo dalyvių kryžiumi, III laipsnio LPKTS žymeniu ir padėkos raštais. 2004 m. paskirta mokytojos Irenos Petkutės – rezistencijos poetės “Neringos” premija.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (1459)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (41220)