„Penki ketvirčiai apelsino“ – antroji bestselerio „Šokoladas“ autorės Joanne Harris trilogijos („Šokoladas“, „Penki ketvirčiai apelsino“, „Gervuogių vynas“) dalis.
Pati autorė prisipažįsta, kad iš trijų romanų šis yra mėgstamiausias, psichologiškai stipriausias ir tobuliausias.
--
Apie apelsiną niekam nieko nesakiau, išskyrus Polį, kuris netikėtai atėjo į Apžvalgos postą ir užklupo mane besidžiaugiančią. Jis niekada nebuvo matęs apelsino. Iš pradžių galvojo, kad tai sviedinukas. Laikė jį sugniaužęs rankomis kone pagarbiai, tarsi šis galėtų nuskristi išskleidęs burtų sparnus.
Pasidalijome per pusę, laikėme puseles virš plačių lapų, kad neprapultų nė lašas syvų. Apelsinas buvo skanus, plona žieve, saldžiarūgštis. Pamenu, kaip siurbėme kiekvieną syvų lašelį, kaip dantimis grandėme minkštimą nuo žievės, iščiulpdami visa, kas liko, kol burnoje pasidarė švelniai kartu. Polis jau ketino sviesti žievę nuo Apžvalgos posto viršūnės, bet aš spėjau jį sulaikyti.