Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Laumių vaikai

60 €
+3.00 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
9789955742012
Leidėjas:
Leidimo metai:
Viršelis:
Kietas viršelis
Puslapių skaičius:
606
Būklė:
Labai gera
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Knygos „Laumių vaikai“ sudarytojai neabejotinai yra pasiekę savo užsibrėžtą tikslą – surinkti į vieną vietą ir sudėti į atskirą knygą „po įvairius leidinius išsisklaidžiusias pasakas, sakmes kuriose veikia neįgalūs personažai“.

Tarp gausybės įvairiu metu ir įvairių tautosakos rinkėjų užrašytų lietuvių liaudies pasakų yra ir pasakų apie apakusį karalių, brolį, kuriam kitas brolis (ar broliai) išlupa akis, seserį nukirstomis rankomis, aplinkinių nebyle laikytą merginą, davusią įžadą trejus metus nekalbėti, savo elgesio nekontroliuojančią velnio apsėstą karalaitę ir pan. Kalbant šiuolaikine kalba, tai pasakos, kurių veikėjai yra fizinę ar protinę negalią turintys žmonės arba tokiais tampa tam tikram laikui.

Pasakos, kuriose veikia neįgalūs herojai, nesudaro kokios nors ypatingos, atskiros grupės, tačiau, apskritai imant, su neįgalumu jose susiduriama gana dažnai. Bent jau ne taip retai, kad galėtume manyti, jog neįgalumo vaizdavimas pasakose yra atsitiktinis, nieko nereiškiantis ir neperduodantis jokios svarbesnės informacijos.

Knygos leidėjai bei sudarytojai įsitikinę, kad pasakos, kuriose susiduriama su neįgalumu, gali nemažai pasakyti apie jas kūrusią visuomenę, apie tos visuomenės etines nuostatas ir pan. Pavyzdžiui, daugelyje pasakų negalia (apakimas, rankų nukirtimas) dažniausiai suprantama ne kaip bausmė, ne kaip atpildas už nedorus herojaus darbus, bet kaip žmogui tenkantis išbandymas, kaip jam padaryta didelė skriauda ir neteisybė. Pasakų, kuriose negalia tenka kaip bausmė, aptinkama labai nedaug.

Kitoks pasaulis, kitokios etinės nuostatos atsiskleidžia sakmėse: čia neįgalumu žmogus dažnai baudžiamas už nusikaltimus, šventų vietų išniekinimą, draudimų nepaisymą.

Šioje knygoje pateikiamos 229 pasakos ir sakmės, turinčios sąsajų su neįgalumu ir neįgaliaisiais. Atrenkant pasakas, peržiūrėti beveik visi per 170 metų išleisti lietuvių pasakojamosios tautosakos rinkiniai, pradedant S. Daukanto ir jo talkininkų užrašytomis pasakomis, baigiant naujaisiais Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto paskelbtais pasakų rinkiniais bei atskirų autorių darbais. Bernardinai.lt

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (4181)
User leila
leila
(910)
4181 prekė
Pardavėjas - ekspertas

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (11)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (23405)