Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Eilėraščiai. Su rankraščio fragmentais

6.00 €
+0.50 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
Nenurodytas
Leidėjas:
Leidimo metai:
Viršelis:
Minkštas viršelis
Puslapių skaičius:
68
Būklė:
Gera
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Algimantas Julijonas Stankevičius gimė 1933 metais liepos mėnesio 1 dieną Aukštakalnio kaime. Mokėsi Vilkijos vidurinėje mokykloje, Vilniaus dailės institute, tarnavo tarybinėje armijoje, vėl mėgino mokytis, tačiau greitai palikęs visus mokslus grįžo į tėvų namus ir dirbo įvairius ūkio darbus, tapė paveikslus, rašė eilėraščius, projektavo „kosminius laivus“, drožė iš medžio juodus katinus varnėnams baidyti.
Tėvams mirus, sveikatai pašlijus, Algis „įkalinamas“ Duseikių internate, vėliau perkeliamas į Strūnos psichoneurologinį internatą, kur ir dabar tebegyvena.

Vieną žiemos vakarą sugrįžęs į savo namus Pažaislyje radau sąsiuvinį, kurio viršelyje perskaičiau tokius žodžius: „Prisiminimui Ričardui, Birutei ir Jonukui nuo A. J. Stankevičiaus. Už tikrą ir amžiną draugystę“.
Nuo to vakaro tie eilėraščiai jau gyveno savarankišką gyvenimą. Mano bičiuliai juos daugiau ar mažiau žinojo, tačiau reikėjo veik trijų dešimtmečių, kad jie išvystų šviesą knygelės pavidalu.
Kalbų nuotrupos, išėjusiųjų Anapilin veidai, prisiminimai tamsūs ir šviesūs bunda mano galvoj, beskaitant spaustuvėje surinktą tekstą.
Ne, ne, negalima skirstyti žmonių į gyvuosius ir mirusius, ten iškeliavę dar daug darbų gali žemėje nuveikti! Justinas Mikutis, Vincas Kisarauskas, Antanas Martinaitis, Kęstutis Paliokas, Antanas Cibulskis, – visi jie Algį gerai pažinojo, jo eilėraščius skaitė, jais žavėjosi ir be abejo dabar prisidėjo prie šios knygelės išleidimo.
Taip, taip, – „Palytėtas To piršto“, tačiau turėjo ką pasakyti ir rado būdą, kaip pasakyti! Jo eilėraščių forma tapo turiniu, neįkyri didaktika negriauna jų estetinės vertės, poetinė kalba, vaizdai, sukurti ta kalba, prilygsta jo piešinių ir tapybos drobių grožiui.
Esu dideliai dėkingas leidėjui Vaidotui Oškiniui, kuris nuoširdžiai triūsė ruošdamas šią kuklią knygelę ir kartu su aukštelėliau minėtų Anapiliečių pagalba ją gražiai išleido pasaulin.

Ričardas Vaitekūnas

1992. X. 8
Vilnius

Spausdinamas autorinis tekstas. Netaisyta, neredaguota. Knygoje panaudoti rankraščio fragmentai.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (1330)

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (1)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (7246)