„Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ – pirmoji gastronominė knyga lietuvių kalba.
Lietuvybės puoselėtojos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos (1856–1925) knygelė „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas" yra unikalus istorinis šaltinis. Tai –pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba. Ji parašyta dar XIX a. pabaigoje – išskirtiniu laikotarpiu, kai formavosi šiuolaikinė lietuvių tauta, buvo ruošiamasi atkurti Lietuvos valstybingumą.
Ši knygelė, pirmąkart išleista prieš 125-erius metus, dabar atgimsta naujai. Originalūs L. Didžiulienės-Žmonos receptai, papildyti vertingais, smalsumą žadinančiais istorikų Anželikos ir Rimvydo Laužikų komentarais, atskleidžia šiuolaikiniam skaitytojui Lietuvos gastronomijos ištakas. Palinkėję kūrybiškų, džiuginančių atradimų virtuvėje, autoriai pakvies skaitytojus drauge pakeliauti po Liudvikos Didžiulienės-Žmonos gastronomijos pasaulį.
Šiais laikais nemažai diskutuojame apie Lietuvos virtuvę, lietuvišką gastronominį tapatumą. Dažnas klausiame, kokie gi tie tikrieji lietuviški patiekalai? Jei ne cepelinai, ne kugelis ir ne bulviniai blynai, tada kas? Atsakymus į šiuos klausimus rasime pirmojoje, 1893 metų gastronomijos knygoje lietuvių kalba, Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinėje". Ši knyga – tarsi lietuviškos virtuvės fotografija, parodanti ją tokią, kokia ji buvo iki bulvinių patiekalų paplitimo. Dabartiniame knygos leidime rasite ne tik autentiškus patiekalus ir jų receptus, tačiau ir patiekalų istorijas, L. Didžiulienės-Žmonos ir jos gyvento laikotarpio gastronomines interpretacijas. R. Laužikas