Nors salotos jau žinomos prieš 2500 metų, tačiau net XIX a. šakniavaisiai: morkos, burokėliai, bulvės, griežčiai ir ankštiniai augalai buvo salotoms žali nevartojami. Manyta, kad požemio daržovės nešvarios, todėl jos buvo verdamos. Taip atsirado ypatingas salotų porūšis - vinegretai, gaminami iš virtų daržovių. Smaguriai mėgo šiems vinegretams stipresnius padažus, kurie permušdavo žemės kvapą. XIX a. į mišraines pradėta dėti sūdytų ir raugintų agurkų, kopūstų, alyvuogių, marinuotų agurkėlių, o Vokietijoje ir Rusijoje - sūdytų grybų ir silkų. Taip salotos pamažu virto mišrainėmis...
Šios knygelė turinys: Pratarmė. Įvairios mišrainės (receptai). Mišrainės žiemai. Karštos daržovių mišrainės. Patarimai. Vitaminų pasiskirstymas daržovėse bei vaisiuose. Priedai. Vitaminų paros norma.