Senoji patirtis ir modernioji kulinarija - tai pagrindiniai virtuvės ramščiai.
Per ilgą amžių eilę keitėsi valgiaraštis - nuo kuklių senovės Spartos pietų iki baroko stalo su akvariumais ir stirnomis, plunksnuotais povais ir kelių aukštų tortais. Modernioji virtuvė griežtai atsisako "gulbių" ir "briedžių" ant stalo, palikdama maistingai paruoštus, skoningai, kukliai papuoštus patiekalus.
Šalti patiekalai - ne kasdieninis maistas. Tai įprastų patiekalų papildymas šventiniam stalui, vaišėms. Jie kiek brangesni, ir jų paruošimas sudėtingesnis, tačiau skanus gaminys džiaugsmu atsilygina už įdėtą darbą.
Visų šioje knygoje pateiktų šaltų patiekalų receptai skirti 4 asmenims, o gėrimai apskaičiuoti 1 litrui ar 0,5 litro.