Giedrė Barauskienė – knygų autorė, žurnalistė ir fotografė, ne kartą nominuota pasauliniame maisto fotografų konkurse „Pink Lady® Food Photographer of the Year", vaizdais ir žodžiais kuria įstabų receptų albumą. Nostalgiško švelnumo persmelktose nuotraukose atgyja susivijusios augalų tekstūros, renesansiškos pomidorų formos, tapybiškos derliaus spalvos, ką tik nuskintų braškių ar ryto rasos kvapas. Asmeniškos istorijos pro sodą ir žaliuojančias lysves veda į Giedrės namų virtuvę.
Pyragai čia kepami iš savame sode užaugusių obuolių ir kriaušių, sunokusių slyvų, prisirpusių šilauogių ir aviečių. Išraiškingi pomidorai tiesiai iš šiltnamio keliauja į salotas, orkaitę ar stiklainius. Bulvės virsta žemaičių blynais ar samosų įdaru, moliūgai gardina falafelius, cukinijos – picas, o lapiniai kopūstai – čeburekus. Svaiginantį aromatą skleidžia šalavijai, peletrūnai, bazilikai ir raudonėliai, originaliomis kompozicijomis vazoje virsta rabarbarų žiedai.
Gardžių istorijų gali papasakoti kiekvienas sodas ir bet kuris daržas – tereikia jas išgirsti...
Visiems mums reikia ne tik šiltų patiekalų, bet ir šiltų žodžių, jausmų. „Sodo istorijose" skaitytojas ras ir tai. Išoriškai ši knyga apie sodą ir maistą, bet tarp eilučių, detalėse – daug daugiau.
Jei sodini sodą, tai darai ne tik dėl savęs – medis gyvena ilgiau nei žmogus. Bet, žinoma, pirmiausia jį puoselėji sau, nes tai vieta, kuri harmonizuoja lekiančią kasdienybę. Tą harmoniją kuria vaizdai, kvapai, garsai ir kiekvieno sezono darbai.
Giedrė Barauskienė