Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Po šimts pypkių! Vilniečių pypkės XVII-XIX amžiuose

18.00 €
+0.50 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
9786094780622
Leidimo metai:
Būklė:
Nauja
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

Parodos katalogas.

Ši paroda buvo parengta kaip 2017-2022 metais atlikto tyrimo rezultatas. Tyrimo metu buvo išnagrinėti Vilniaus muziejų fondai, kuriuose saugomi pypkių fragmentai iš 1931-2019 metais mieste vykusių archeologinių kasinėjimų. Tyrimo metu buvo užfiksuota daugiau nei 1500 pypkių, datuojamų XVII-XIX amžiais ir patekusių į miestą iš įvairių Europos pypkių dirbtuvių nuo Stambulo iki Amsterdamo. Dalis pypkių neabejotinai vietinių meistrų gamybos, XVII a. pab. – XVIII a. pr. Šnipiškėse veikė pypkių dirbtuvės. Be to, buvo nustatyta, kad kai kurie XVII amžiaus pypkių fragmentai yra identiški rastiems įvairiose vietose nuo Brazilijos iki Japonijos.

Paroda „Po šimts pypkių!” buvo svarbi ne tik dėl pristatytų eksponatų, bet ir dėl to, kad ji atskleidė Vilniaus miesto istoriją ir jos ryšius su kitomis Europos šalimis. Tai buvo puiki galimybė susipažinti su XVII-XIX amžių pypkių kultūra ir jos įtaka Vilniaus miesto gyventojams.

Ši paroda yra pirmoji Lietuvoje, kurioje yra eksponuojamos molinės pypkės, kurios plačiai pasakoja apie vilniečių tabako rūkymo įpročius XVII-XIX amžiaus pirmoje pusėje. Parodoje yra beveik 300 pypkių fragmentų. Parodos katalogo įžangoje yra aprašomos pypkių rūšys lietuvių ir anglų kalbomis, jų kelias į Europą ir Vilnių, rūkymo kultūra, orientalizmo įtaka jai, taip pat pristatomos įvairių šalių amatininkų sukurtų vientisų ir sudėtinių pypkių dalys, tokių kaip galvutės, vamzdeliai ir kandikliai.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (803)

Kitos autoriaus knygos

Žiūrėti visas (305)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (5057)