Siųsk pigiau su Lietuvos paštu - dabar tik nuo 1.89 EUR!

Karybos žodynas

36.00 €
+1.80 € platformos administravimo mokestis
ISBN kodas:
9986-565-14-6
Leidimo metai:
Būklė:
Labai gera
Likutis:
1 vnt.
Aprašymas

„Karybos žodyną recenzavo Jonas Klimavičius. Tai aiškinamasis (recenzentas siūlo vadinti enciklopediniu) beveik trijų tūkstančių karybos terminų žodynas su priedu – lietuvių-rusų-anglų kalbų karybos terminų žodynėliu ir rusišku bei anglišku terminų indeksuotais abėcėliniais sąrašais.

Paminėtinos sunkiausios problemos, kurias reikėjo spręsti rašant Karybos žodyną. Iš jų turėtų bent kiek paaiškėti, kaip buvo renkama, sudarinėjama ir aiškinama karybos terminija.

Kebliausia buvo atranka. Visiškai neaišku, ką laikyti tikru karybos terminu, o kas yra bendras artimų sričių dalykas. Juk karyba susijusi su daugeliu gamtos mokslų. Iš mokslo istorijos žinoma, kad daugelis mokslo sričių pirmiausia plėtojamos kariuomenės užsakymu, o taikiems tikslams dažniausiai pritaikoma gerokai vėliau. Taip pat manau, kad esant tokiai terminijos ir apskritai kariuomenės padėčiai, reikia ne visa apimančio žodyno, o terminijos branduolio, pagrindų, kuriais remiantis vėliau bus galima parašyti išsamų enciklopedinį veikalą – tai jau ne vieno žmogaus darbas. Todėl buvo nutarta įtraukti bendrosios karybos ir sausumos kariuomenės taktikos bei glaudžiausiai su jais susijusius fizikos, chemijos, technikos dalykus. Aišku, pasidomėta tokio tipo žodynais rusų, anglų, lenkų ir vokiečių kalbomis, mat tomis kalbomis buvo kuriama šios srities leksika. Tai irgi padėjo atrinkti terminus, pasirinkti žodyno modelį, suvokti, ką tie terminai turėtų reikšti. Visiškai atsiribota nuo karybos istorijos ir politikavimo. Aviacijos ir laivybos irgi paminėti tik patys svarbiausi dalykai, susiję su bendrąja karyba ir sausumos kariuomenės taktika, juoba kad rengiami atskiri laivybos ir aviacijos žodynai.“

A. Smetona, iš str.: Smetona A. 1997, Karybos žodynas 1997, Lietuvių kalbotyros klausimai 37, p. 266–267.

Kitos pardavėjo prekės

Žiūrėti visas (3399)

Panašios prekės

Žiūrėti visas (5054)